Kestane balı , kestane ağaçlarının çiçeklerinden elde edilen özel bir bal türüdür. Yoğun polen ihtiva etmesi, antioksidan özelliği, yüksek mineral içeriği ve tanen bakımından zengin oluşu, tüketiciler tarafından yoğun talep görmesine yol açmaktadır.
Doğal Kestane Balı, kendine has feromonu, boğazı yakan hafif acımsı tadıyla dikkat çekmektedir.
Koyu kahve renkli Kestane Balı, yüksek oranda früktoz içermesi nedeniyle diğer nektar balları gibi kristalleşme yapmaz.
Kestane Balı, Karadeniz sahil şeridi boyunca üretilmekle birlikte MarmaraBölgesi civarında da yar yar üretimi yapılmaktadır. Özellikle Artvin Borçkacivarı kestane balı üretiminde özel bir habitada sahiptir. Bu bölgede üretilen kestane ballarının, yoğunluğu, yörenin sanayi merkezlerine uzak olması ve kafkas Arıları tarafından buradaki balların üretilmesi en önemli özelliğidir. Kafkas Arısı morfolojik özelliklerine bağlı olarak kaliteli bal üretme özellikleriyle dikkat çeken bir arı ırkıdır. Bu bölgeye ait doğal kestane balını Artvin Arıcılık firmasından temin edebilirsiniz.
Kestane balı, doğal olarak oluşan bir antimikrobiyal olan hidrojen peroksit içeriğinden elde edilen etkileyici doğal antibakteriyel özellikleriyle bilinir. Ayrıca, düşük nem içeriği ve yoğunluğu bakteri sayısını azaltarak antibakteriyel etkilerine katkıda bulunur.
Kestane balının bağışıklık düzenleyici özelliklerinin, genel olarak yüksek polen içeriğinin bir sonucu olduğuna inanılmaktadır. Polen, nektar toplayınca bal arısının vücuduna yapışır ve balın bir parçası olur. Çalışmalar, polenin mast hücrelerinden (bir tür beyaz kan hücresi) histamin salınımını önlediğini ve potansiyel olarak anti-alerjik etkilere katkıda bulunduğunu öne sürüyor.
Ayrıca, beyaz kan hücreleri üreten organların iyi çalışması için gerekli olan önemli besinleri biriktirmesine yardımcı olarak bağışıklık sistemine de fayda sağlar. Bununla birlikte, kestane poleni veya bal arısı enzimlerine zaten alerjiniz varsa, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyonu . tetikleyeceğinden tüketiminden kaçınılmalıdır
Kestane balının antioksidan polifenolleri ve diğer benzersiz bileşenleri, genel anti-inflamatuar etkilerinden sorumludur. Enflamasyonu azaltıcı etkisi ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle balın boğaz ağrısına, yara iyileşmesine, ülserlere ve hatta akneye yardımcı olması ve daha hızlı iyileşmeyi sağlamasıdır.
Kestane balı viskozdur ve düşük nem içeriğine sahiptir, özellikleri boğaz veya mide astarı üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmasına izin vererek yatıştırıcı etkisine katkıda bulunur ve daha fazla tahrişi önlerken iyileşmelerine izin verir. Bu nedenle balın çaya eklenmesi veya yemekten önce çiğ olarak tüketilmesinin solunum yolu enfeksiyonlarına, yaralara, gastrit ve ülserlere iyi geldiği söylenmektedir.
Biraz büzücü yapan tanen içeriği nedeniyle, kestane balı cildi geçici olarak sıkılaştırmaya ve daha genç ve taze bir görünüm kazandırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca yüz maskesi olarak uygulandığında cildi yumuşatır ve gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Antibakteriyel özellikleri nedeniyle ciltteki bakteri sayısını azaltmaya ve muhtemelen daha ciddi akne oluşumlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Kestane veya orman balları gibi daha koyu ballar, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkisine karşı koruyan ve oksidatif stresi ve ardından hücre hasarını uyaran antioksidan polifenoller açısından genellikle zengindir. Balın kirlilik, ilaç, stres ve diğer benzer faktörlerden kaynaklanan oksidasyonu önlemeye yardımcı olduğuna inanılıyor.
Daha koyu bir bal olan kestane balı, diğer çeşitlere göre daha yüksek miktarda vitamin ve mineral, özellikle C vitamini, potasyum, manganez, demir, bakır, eser miktarda amino asit ve diğer besinleri içeren üstün bir besin profiline sahiptir. C vitamini harika bir antioksidan ve antienflamatuardır, demir anemiyi önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olurken, potasyum sinir sistemi ve kardiyovasküler sağlık için harikadır.
Kestane balındaki doğal şekerler, vitaminler ve mineraller, enerji seviyelerini geri kazanmaya ve doğal olarak yorgunlukla mücadele etmeye yardımcı olur. Bu ayrıca tüketim için büyük ölçüde önerir.
KESTANE BALI NASIL TÜKETİLMELİ?
Kestane balı diğer ballara göre biraz daha acıdır. Yutarken boğazınızı yakar. Çiçek balı gibi kahvaltılarda kullanım için çok uygun değildir. Gene de alışkın olanların kahvaltılarda tükettiği bilinmektedir.
Bir su bardağı ılık suyun içerisine 1 yemek kaşığı katılıp iyice karıştırıldıktan sonra içildiğinde yaklaşık 5 dakika da kana karışıp vücudumuzda etkisini gösterir.
Her gün aç karna bir yemek kaşığı alındığında özellikle mide şikayetlerinin azaldığı görülür.
Tatlı ve pasta yapımında da kestane balı kullanılmaktadır.
Kestane Balını Kimler Kullanamaz?
Bir yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemelidir.
Her ne kadar kestane balında , çiçek ballarına göre şeker oranı düşük olsa da , özellikle şeker hastaları dikkatli ve ölçülü kullanmalıdır.
Ayrıca polen alerjisi olanlar ve polikistik over rahatsızlığı yaşayanlar da kestane balından uzak durmalıdır.