Meşe, kayıngiller (Fagaceae) familyasının Quercus cinsinden Dünya üzerinde 400 kadar türü olan bir ağaç cinsidir. Dünya üzerinde geniş bir yayılış sahası vardır. Anavatanı Anadolu, Irak, İran, Suriye, Lübnan, Afganistan, Pakistan ve Yunanistan’dır.
Meşe ağacı ; balı , meyvesi, odunu , yaprağı ile her derde deva olan ve kullanım alanı oldukça geniş olan bir bitki türüdür.
Meşe ağacının palamut denen tohumunun yapılan araştırmalar sonucunda pek çok faydası ortaya çıkmış durumda.
Meşe palamudu ; Bağırsakları Çalıştırır, Yaraları İyileştirir, İltihapları Temizler , Vitamin İhtiyacını Karşılar, Cilt Hastalıklarını Önler, Kötü Kolesterolü Düşürür, Bağışıklığı Güçlendirir , Şeker Hastalığını Önler
Kara Orman Balı’da denen Meşe Balı, çiçeklerin nektarından üretilen ballardan farklıdır. Salgı balı türlerinden olan MEŞE BALI’ nı arılar ağaçta bulunan bir çeşit reçineden yaparlar.
Ağaç üzerinde yaşayan böcekler (curculioglandium) ağacın tohumuna (kozalak, palamut) girmeye çalışırken tatlı bir sıvı salgılar. Anadolu insanı, meşe ağacı yaprakları üzerinde oluşan bu sıvıyı gördüklerinde “ Gökten Yapraklara Bal Yağmış” ifadesini kullanırlar. İşte, arılar bu sıvıyı emerek , vücusundaki enzimlerle karıştırarak bala dönüştürür.
Genel olarak meşe ağaçları Mart - Nisan aylarında çiçek açarken, bal dönemi yöreden yöreye göre Haziran - Temmuz - Ağustos aylarını kapsar .
Meşe balı, nadir bulunan bir bal türü olup , nektar ballarına göre daha az polen içerir . Ancak , çiçek ballarına göre daha fazla enzim, amino asit ve mineral barındırır. Aynı zamanda , Potasyum, kalsiyum ve antioksidanlar açısından da oldukça zengindir.
Kestane balı gibi koyu bir renge sahip olan meşe balı, harika bir aromaya sahip , kalın bir bal türüdür.
Meşe Balı, potasyum, magnezyum, fosfor, demir ve sodyum açısından zengin olup düşük şeker konsantrasyonuna sahiptir. İçerdiği enzimler hayati organların metabolizmasını ve işlevini geliştirir.
Meşe balı , çok yüksek besin değerine sahip bal olarak karakterize edilir . İçeriğinde , B1, B2, FP, B12 ve B6 vitaminleri barındırmakla birlikte, Antioksidanlar ve mineraller açısından oldukça zengindir .
Bol miktarda potasyum, magnezyum, fosfor, demir ve sodyum içerir.
2015 yılında Selanik Üniversitesi öğretim üyesi Tananaki ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmada dünyadan toplanan 48 bal türü analiz edilmiş ve Meşe Balı’nın bağışıklık sistemi için son derece önemli olan antioksidan açısından en güçlü özelliğe sahip bal türü olduğu ortaya çıkmıştır (Kaynak).
Bal alırken dikkatli olmakta fayda var. Anadolunun pek çok yerinde üretilebilen Meşe Balı nı bu alanda faaliyet yürüten , güvenilir üreticilerden ya da artvinaricilik.com gibi yıllardır tüketicilerin güvenini kazanmış satış platformlarından tedarik edilebilir..
Günde 2 kez birer yemek kaşığı tüketilmesi önerilir. Bir su bardağı ılık su içerisine karıştırılıp içildiği taktirde hızlı bir şekilde kana karışarak olumlu etki gösterir.
Polen içermediği için polen alerjisi olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
12 aydan küçük çocukların tüketmesi önerilmez.